Toto by malo dieťa vedieť, keď ide prvý krát do tábora

Aj keď sa vaše dieťa tvári statočne, lebo je to malý hrdina, môžete si byť istí, že vo svojom najhlbšom vnútri ho zožierajú pochybnosti a obavy. Veď ide prvýkrát do tábora. Stačí, keď dáte mu zopár jednoduchých a praktických rád, hneď bude pokojnejšie. Navyše aj vy ho potom s ľahším srdcom pustíte „do veľkého sveta“.

1. Mal by vedieť, že tam budete s ním - aj keď nie fyzicky

Pre mnohé deťúrence je stresujúca predstava, že sa musia odlúčiť od najdôležitejšieho človeka v ich živote, teda od rodičov – hoci len na niekoľko dní. Odborne sa tomu hovorí separačná úzkosť. Ide o normálnu emocionálnu fázu vo vývoji - najčastejšie sa objavuje u dojčiat medzi 6. až 12.mesiacom života, ale nie sú výnimkou ani deti v predškolskom a školskom veku. Vtedy drobci začínajú chápať, že ľudia a veci existujú, aj keď ich nevidia. Dieťa má strach blízku osobu opustiť , bojí sa, že ju už neuvidí, keď ju stratí z dohľadu. Keď drobca spája s matkou silné emocionálne puto, neznamená to, že je rozmaznané a nesamostatné. Pred odchodom do tábora preto ubezpečte svoje dieťa, že aj keď tam s ním fyzicky nebudete, existujú predsa telefóny alebo si môžete „četovať či skajpovať“. Určite bude v tábore k dispozícii mobil a počítač, na ktorý mu môžete zavolať (prípadne si dieťa zoberie so sebou vlastný telefón, čo však nie je najrozumnejšie riešenia). Pre istotu napíšte dieťaťu na papier číslo svojho mobilu. Detskí psychológovia odporúčajú vopred sa s dieťaťom dohodnúť, ktorý deň a v ktorú hodinu mu budete volať. Hneď sa váš drobec nebude cítiť taký stratený, keď bude vedieť, že „tam budete“ preňho pravidelne vo vyhradenom čase.

2. Mal by vedieť, u koho hľadať pomoc

Vaše dieťa by malo vedieť, že vedúci tábora tam budú aj preto, aby sa starali o bezpečie a dobrú náladu malých táborníkov. Keď majú prázdninujúci školáci akýkoľvek problém – necítia sa dobre, niekto im ubližuje alebo sa im iba zacnelo za rodičmi – nech sa bezodkladne obrátia na svojich vedúcich. Ubezpečte svoju ratolesť, že bude v dobrých rukách. A keby – nedajbože – došlo k niečomu naozaj vážnemu, vždy poňho viete prísť.

3. Mal by vedieť, že aj z cudzích detí môžu byť kamaráti

Samozrejme, ideálne je, keď ide dieťa do tábora so svojimi kamarátmi, súrodencom alebo spolužiakmi. No nie vždy to vyjde. Povzbuďte svojho potomka, že si medzi deťmi určite nájde jedného alebo dvoch nových rovesníkov, ktorí budú na tom rovnako ako on. A ako to má urobiť? Krok číslo jedna: Vytypovať si sympatického budúceho kamaráta. Krok číslo dva: Pokúsiť sa nadviazať s ním rozhovor, začať hru alebo nejakú aktivitu. Krok číslo tri: Ostatné už pôjde samo

4. Mal by vedieť, že ako alergikovi mu hrozia aj krížové alergie

Keď je váš drobec na niečo alergický, aj niektoré navonok nevinné potraviny môžu uňho vyvolať krížovú reakciu. Je preto dobré, ak sa informujete u svojho detského alergológa, čo by sa mohlo stať, keby... S touto skutočnosťou oboznámte aj vedúcich tábora - najlepšie písomne (veď zapamätať si diagnózy desiatok detí nie je hračka).

5. Mal by vedieť, kam ide

Pre dieťa je veľmi upokojujúce, keď má aspoň približnú predstavu o tom, kam cestuje a kde prežije nasledujúcich niekoľko dní – navyše bez rodičov. Nájdite preto na internete fotografie z tábora a spolu si ich prezrite, prečítajte mu hodnotenia účastníkov jednotlivých turnusov. Vygooglite zaujímavosti z okolia tábora, možno narazíte na nejakú fascinujúcu historickú osobnosť, zaujímavú udalosť, zvláštnu budovu či netradičné miestne zvyky, ktoré vášmu potomkovi utkvejú v pamäti a budú preňho akýmsi oporným bodom do budúcich dní odlúčenia. Uvidíte, hneď sa mu do tábora pôjde ľahšie! Namiesto strachu a obáv opantajú jeho myseľ zvedavosť a očakávanie z blížiaceho sa dobrodružstva.

6. Mal by vedieť, čo ho v tábore čaká

Veľmi pomáha aj to, keď sa drobec oboznámi aj s programom, ktorý preňho v tábore animátori pripravili. Na webovej stránke určite nájdete činnosti, ktorým sa budú deti venovať počas dňa. Prejdite si spolu jednotlivé aktivity, rozprávajte sa o nich a fantazírujte. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde na nejaký výlet, bude sa môcť zúčastniť športových hier, kreatívnych dielní, karnevalu, diskotéky a iných typických táborových aktivít. Keď toto všetko bude vaša ratolesť vedieť, bude oveľa pripravenejšie a navyše keď príde na lámanie chleba, určite bude hneď vedieť, o čo ide a rýchlejšie zareaguje.

Nájdené odpovede: 0

Nenašli sa žiadne komentáre.

Write a comment