Prvý krát do tábora

6 rád pre rodičov

Na tento okamih ste dlho čakali. Posledný krát zazvonil školský zvonec, začínajú sa prázdniny. Hoci sú oči detí plné očakávania, vo vašom vnútri sa udomácnil bôžik nepokoja a pochybnosti, ktorý sa všemožne pokúša pokaziť vám vidinu bezstarostných letných dní. Je to v poriadku. Veď dva mesiace sú dlhá doba a vy ste museli vymyslieť, ako tento čas čo najlepšie využiť, aby sa vaše dieťa nenudilo, a pritom bolo v bezpečí. Navyše aj vtedy, keď nebude s vami.

Ak váš drobec prvýkrát odchádza do letného tábora, je to veľká výzva nielen preňho, ale aj pre vás. Ešte predtým, ako si zamávate na rozlúčku, urobte týchto 6 vecí, určite vás zbavia obáv.

1. Všetko označte a napíšte zoznam

Ale naozaj všetko! Počnúc teniskami, cez ponožky, končiac oblečením – označte menom dieťaťa alebo obľúbenou značkou (lienka, kvietok...). Nielen z obavy, aby niekto vašej ratolesti veci neukradol, ale najmä preto, aby si dieťa svoje oblečenie vôbec našlo. Potom spíšte zoznam všetkých vecí, ktoré mu zbalíte do tábora. Píšte čitateľne – najlepšie tlačeným písmom – aby to dieťa dokázalo prečítať. Tento zoznam mu pomôže, aj keď sa bude baliť domov.

2. Veľa sa rozprávajte o tábore

Príprava je dôležitá, predovšetkým vtedy, keď malý školáčik ešte nikdy nebol cez prázdniny preč z domu. Urobte si čas a spolu si pozrite fotografie z webovej stránky tábora, rozprávajte sa o tom, čo môže váš drobec robiť v čase voľna, poraďte mu, ako sa skamaráti s inými deťmi, podeľte sa s ním o svoje zážitky z tábora.

3. Obavy si nechajte pre seba

Je jasné, že ste strachom celý bez seba, čo si váš potomok bez vás počne, kto ho ochráni, kto mu pomôže, keď sa mu niečo stane alebo mu bude smutno...Ale o svojich obavách pred dieťaťom radšej mlčte. Ste dospelý, so svojím strachom sa musíte vysporiadať sám alebo ho zdieľajte s partnerom. V opačnom prípade sa ľahko môže stať, že dieťa vydesíte a nikam nebude chcieť ísť. Radšej ho povzbuďte, aby odchádzal s pocitom istoty a radosti z nových zážitkov.

4.Ubezpečte dieťa, že dospeláci v tábore sa oňho postarajú

Aj keď v tábore nebude mama a otec, vedúci tábora im na päť dní rodičov určite plnohodnotne nahradia. Vybudujte v dieťati pocit dôvery voči vedúcim tábora, na ktorých sa kedykoľvek a s čímkoľvek môže obrátiť, keď bude potrebovať. Povedzte mu, akým spôsobom s ním budete v kontakte, o ktorej a kedy mu budete volať. V tábore je zvyčajne k dispozícii služobný mobilný telefón, na ktorý je možné zavolať – zvyčajne v čase popoludňajšieho oddychu.

5. Nebaľte mu najlepšie oblečenie

Po návrate z tábora bude oblečenie vášho drobca zrejme samý fľak a možno sa nájde aj nejaká diera. Veď väčšina letných táborov je o vonkajších aktivitách a tam je starostlivosť o čistotu a celistvosť oblečenia na poslednom mieste. Preto sa nezdráhajte zbaliť malému dobrodruhovi také oblečenie, v ktorom sa bude cítiť pohodlne a bez obáv sa v ňom bude môcť vyváľať aj v blate.

6. Napíšte mu list

Výborný nápad! Ešte pred odchodom podajte na pošte list adresovaný vášmu dieťaťu. Dostane ho už druhý deň pobytu v tábore. Určite to bude milé prekvapenie, ktoré mu navyše pomôže pri aklimatizovaní sa a odradí ho od túžby s plačom utiecť domov.


A nezabudnite, milí rodičia, aj keď sa o svoje dieťa akokoľvek bojíte, pobyt v tábore mu iba prospeje. Uvidíte, po návrate bude ako vymenené - samostatnejšie, nezávislejšie a zodpovednejšie, takže tým iba získate! A tých pár dní, keď bude stáť na vlastných nohách, bude prínosom aj preňho.

Nájdené odpovede: 0

Nenašli sa žiadne komentáre.

Write a comment